Již dříve jsme Vás informovali, že se ČRS podílí na záchranném programu pro karasy obecné. Dnes vás můžeme potěšit dalšími novinkami z této oblasti.

ÚS města Prahy nakoupil pro jaro 2024 celkem 500 generačních karasů obecných, jejichž pravost byla ověřena genetickými testy. Díky spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy se nám pro letošní rok podařilo zajistit 3 nové chovné nádrže, které na jaře letošního roku slovíme, vyčistíme a osadíme generačními karasy. Doufáme, že se jim budou nové nádrže líbit a že se nám již v letošním roce odmění bohatým výtěrem.

karas1Karas obecný

V rámci „karasího“ záchranného projektu spolupracujeme také se ZOO Praha. V rámci této spolupráce jsme v Praze a oblasti středních Čech osadili generačkami karasů obecných hned několik rybníků a rybničních soustav. Tato práce již nese ovoce: karasi se úspěšně množí a za loňský rok jsme získali tisíce karasích dorostenců. Důležité je, že držíme odděleně ryby získané z různých částí republiky, tedy z různých genetických zdrojů. Nyní tak máme k dispozici různé linie remontních i násadových karasů.

karas2Nádrže určené k odchovu karasů jsou značně zarostlé – a právě tohle prostředí jim přesně vyhovuje!

Zaznamenali jsme, že mezi rybníky jsou velké rozdíly v růstu karasů – někde karasi rostou jako z vody, jinde se s tím růstem loudají. Máme zde případ jedné pečlivě střežené nádrže, kde karasi rostou tak rychle, že tomu nikdo nechce věřit – zkrátka přišli do takového malého karasího ráje. Mají zde dostatek živin, všude plno vodních rostlin a jsou tu úplně sami. Hřbety mají vysoké jako karasí prasátka, boky lesklé, jako zlatá zrcátka. A ploutve sytě červené, jako pruhy vzácné, sametové látky – prostě radost pohledět.

karas4Velká karasí jikernačka proplula mezi listy a pohledem kontroluje, jak se daří jejímu potomstvu

Krom toho připravujeme další novinku – spolu s karasy obecnými chceme od letošního roku chovat také slunky. Věříme, že se jim bude společně dařit a takto získanými slunkami budeme moci zásobovat naše revíry. Vždyť řada z nás si ještě pamatuje, že jich byly plné tůně a dnes aby je člověk hledal s lupou. Někdy si prostě ryby musí říci o pomoc a my bychom měli slyšet jejich volání.

karas3Mezi rostlinami se to hemží karasí omladinou – právě nám dorůstá nová karasí generace. Podívejte se na výraznou tmavou skvrnu na ocasním násadci, která je pro juvenilní karasy charakteristická

No a na závěr tu máme úplnou třešničku na dortu – ÚSMP připravuje rybářský revír, kde si rybáři budou moci zachytat karasy obecné. Je jedno, zda to bude rybář, který si je pamatuje z dob svého mládí a bude zde chytat vzpomínky na minulé časy, nebo naopak začínající rybářský „greenhorn“, který vlastně ani nikdy nedostal příležitost chytit karasa obecného. Pamatujme i na ty rybáře, kteří chtějí postupně chytit každý u nás žijící druh ryby a karas obecný jim zatím chybí v jejich portfoliu! Zkrátka, chceme, aby si u nás všichni zájemci přišli na své.

Za ČRS Pavel Vrána, Lukáš Mareš


MAIL

MAIL

Výukové a propagační předměty

00000272  00000579 

Objednávkový systém nabízí řadu zajímavých propagačních a výukových předmětů a oblečení s motivy sportovního rybolovu a Českého rybářského svazu. Také je zde možné objednat hostovací nečlenské povolenky na revíry územních svazů s doručením poštou. 

Objednávky zde

calendar 512

 Zobrazit celý kalendář

Nejbližší akce:

Časopis Rybářství

Časopis Rybářství již více než 100 let pravidelně přináší články ze světa sportovního rybolovu. Předplatné pro tento měsíčník je možné objednat zde.